Jaanipäev siis…

Ükspäev vaatasime Sepaga enda Tartu sõprade FB mingi grupilehelt teadet, et ouuu mis jaanipäeval teete ja eelmine teadeanne oli tehtud jõulude ajal. Eestlastel vist täpselt nii ongi..on 2 väga olulist sündmust: jaanipäev ja jõulud. Aga kui oled kodust eemal siis pole kunagi seda õiget tunnet. Üks aasta olime jõulude aeg Indias. No vot need olid ühe masendavamad jõulud, meie jõulutulekesed põlesid ka enne jõule läbi. Ja nüüd oleme jaanipäeval Norras. Eile küll käisime rannas ja tegime lõket ning vanarahva traditsioonide kohaselt punusin ka pärja ja viskasin selle lõkkesse. Ning samal ajal pidi ka ühe soovi soovima. Minu soov küll teiste plaanidega eriti kokku ei lähe kuna meil on siin väga tihe nädalalõpp tulemas. Hetkel on mul ainult üks soov, kohtuda uue maailmakodanikuga, sest ta on ikka korralikult kosunud. Jaanipäevast siis veel niipalju, et banaane grillisime ka..need olid imemaitsvad. Kuigi lõkkelõhn välisriietel ronib ninna veel nädalaid pärast lõkke ääres olemist siis grillitud banaanid tasuvad end alati ära. No lihtsalt nii head 🙂

Polaarpäev on jõudnud keskpunkti..nüüd hakkab kahjuks ainult pimedamaks minema. Kuigi seda valget aega on palju palju veel ees. Praegu siin olles tundub see tegelt nii loomulik, et väljas on koguaeg valge. Ma ei kujutakski nüüd ette seda, et järsku läheb kottpimedaks. Aga augustikuus kui eesti lähme siis saan üle pika aja jälle pimedaid öid kogeda. Rääkides eesti minekust siis loodetavasti selleks ajaks saame pisikesele ka mõne paberi, et ta üldse eksisteerib. Norras on paberimajandusega nii, et kõik asustused ( politsei, NAV, maksuamet, pank jnejne) pole üksteisega kuidagi seotud ning töötajad ei tea ka öelda, kuidas midagi teha. Küsisin enda ämmaemandalt, et millal sünnitunnistuse peaks saama siis ta kehitas õlgu ja ütles, et loodetavasti nädalaga äkki saab ja kui küsisime, et kuidas nime panek toimub siis ta kehitas õlgu ja ütles, et seda peab NAVist küsima. Võibolla eestis on ka nii need asjad aga seal on minu arust kõik alati kõigist targemad ja infopuudust nagu erilist pole…kuigi see saadud info täpsus pole võib olla vahel mitte kõige täpsem 🙂 NAV on Norras selline asustus läbi mille käib kogu su elu. Väga tore koht, mulle meeldib. Sest paar päeva tagasi sain neilt üllatuse enda pangaarvele ja see oli oodatust kui nii öelda siis topeltsuurem. Talv otsa betoonivendadele söögitegemine ning harjaga nende järelt mööda maja järel jooksmine tasus end täitsa ära 🙂

Mis siis veel? Koju tahaks tegelt juba. Zimaga tahaks mürada. Aiamaalt korjaks posu piparmünti ja siis teeks endale pipamündivanni..see on üks imeline asi, mille avastasime Sepaga eelmine aasta kuna meil on suur piparmündiuputus iga suvi. Siis sooviks veel värsket basiilikupestot. Paljajalu hommikul muru peal kõndida..kuigi kodus olles ma olen end poes ka avastanud paljajalu, sest seal olles tunduvad jalanõud kuidagi tüütud kohustused jala otsas. Ly ja Anti juurde sauna sooviks ka minna, neil on alati nii toredad suvised saunaõhtud, kus saab kõigest rääkida ja vahel ka end kõveraks naerda..Augustikuus saab ka juba seenelkäigud ette võtta. Marjad on ka toredad aga reaalselt, kes neid viitsib korjata. Kui ma siin veel pool ööd üleval istun siis neid soove on mul palju.

Tegelt kui ma lõpuks saaksin hakata jälle aktiivset elu elama.. Täpsemalt öeldes siis elada kuskil mägedes ja olla looduses siis ma oleks väga rahul siin olemisega. Metsad tunduvad siin praegu nii kutsuvad. Kõik on nii värske ja mõnus aga mind ei lubata 3m künkast ka üles ronida siis hetkel saan lühikesi jalutuskäike ainult ette võtta. Aga varsti varsti saan ka mina siinseid radu hakata avastama. Esimene sihtkoht, kuhu tuleb minna on Skorbua. Seal tuleb pisikesega ära käia kui ta on juba kuu ajane siis on ta ristitud norrakaks. Matkarada muidu kuulub mustade radade alla ja on tund aega ülesmäge minekut. Tavaline siis:)

Järgmiseks postituseks on loodetavasti meie eluke juba uue pöörde võtnud.
Mõnusat suve kõigile!  Ning varbad paljaks..pole midagi mõnusamat kui veeta aastas mõni kuu (sest meil niigi vähe seda sooja aega) paljajalu.

Leave a comment